Grunnen til at vi tok turen var først og fremst pga en fantastisk eliksir, eller ett vidunderserum: ØL! For på denne mat festivalen var flere bryggerier samlet, til det de kalte en bryggerifestival. Blant annet var Atna og Nøgne Ø tilstede. Og ikke bare var vi heldige og fikk smake på øl fra disse bryggeriene, vi fikk også en real prat med selveste hjernen bak oppskriftene!
Atna øl

Hva er best mellom øl som ligger på fat og øl som er tappet på flaske?
- Fatøl, for jo mer volum det er på ølet, jo mer modnes det.
Hva er din yndlings-øl?
- Øl med mye smak og sødme. Det skal være masse humle!
Min favoritt-øl er blant annet Indian Pale Ale, og spesielt den fra Nøgne Ø. Hva syns du om IPA?
- Helt klart en god øl, men det er litt typisk at alle skal like den. Hvorfor skal alle like den? Er litt som en trend.
Er Rypeølet pasteurisert?
- Nei. Når man pasteuriserer ølet, dreper man på en måte innholdet. Modningen slutter etter dette. Jeg mener man får en bedre øl ved å la være å pasteurisere, dog man får god øl som har vært gjennom en slik behandling også.
Jeg og Oskar Stenbakken

La meg få anbefale Rypeøl og Rondanepilsen! Øl for mannfolk!
Nøgne Ø
Nøgne Ø er ett bryggeri som ligger i Rygende like ved grensen til Arendal kommune. Se http://www.nogne-o.com/. Dette bryggeriet er ett av de større bryggeriene i Norge som jeg vil kalle "ikke-kommersielt". Disse gutta er kompromissløse! Min favorittøl er IPA (Indian Pale Ale) og jeg er veldig fornøyd med den som Nøgne Ø brygger. Den er veldig eksotisk og har god sødme. Jeg har god kjennskap til akkurat den ølen fra Ø, så jeg bestemte meg for å prøve ut noen andre som ikke finnes i butikker enda. Blant annet smakte vi på Imperial Premium Indian Pilsner. Denne var veldig god faktisk. Da jeg spurte gutta bak disken som serverte, om denne ølen virkelig kan kalles en pils, ba de meg ta det opp med sjefen selv: Kjetil Jikiun, "kokken". Han har det tyngste ordet mht hvordan ølet skal brygges og hva som skal være oppi det. Han forstod hvorfor jeg spurte om Imperial Premium var en pils og sa med ett smil, "ja, det er jo egentlig det". Vi stilte han noen andre spørsmål også:
Hva er bestselgeren til Nøgne Ø?
- Indian Pale Ale. Den selger tre ganger så mye som øl nr 2 på bestselgerlisten.
Hva er din favoritt-øl?
- I P A !
Hva er best mellom fatøl og øl som er tappet på flaske?
- Fatøl er ikke nødvendigvis bedre. Ja, det modner mer pga større volum. Men det betyr ikke at ølet blir bedre. Men skulle jeg velge mellom fatøl og flaskeøl på en pub, så ville jeg tatt fat ettersom det er ganske sikkert at dette ølet er ferskere enn det som er på flaske.
Hva kan du anbefale å spise til øl?
- F.eks en mørk belgisk øl, f.eks den som heter rochefort, og så kombinere den med moden norwegia dyppet i dijonsennep. Eller en porter til vaniljeis. Til IPA kan man benytte noe som møter denne ølen på smak, noen intense smaker, f.eks pølse, typ chorizo.
Hva mener du om bunnfall, skal man ta med bunnfallet når man drikker øl?
- Ikke om man drikker IPA eller en lys belgisk øl. En engelskorientert øl skal man heller ikke gjøre det. På en mørk belgisk øl kan man gjøre det. På en hvete-øl er det jo innlysende, man må gjøre det! På en bar i Stockholm kalt Akkurat gir de deg valget om du ønsker bunnfallet eller ikke, ved å helle bunnfallet i ett snapsglass ved siden av ølglasset. Så får du helle det oppi om du vil.
Hvorfor er ølens anatomi viktig?
- Det er mange som smaker på øl og så sier de: "dette var en god øl. Dette var en dårlig øl" og ikke noe mer enn det. Ved å fortelle litt om ølens anatomi, eller oppbygging, så får man litt mer peiling på hva man skal lete etter mht smak. Man kan da svare på om det er en dårlig eller god øl basert på mer enn bare det at man ikke liker eller liker smaken. Men, det er viktig at ingen får lov til å fortelle deg hva du smaker. Ha tro på deg selv og stå for det! Det er viktig!
Jeg og Kjetil Jikiun
En vellykket bryggerifestival
Både jeg og Stephan var begeistret for det vi hadde fått testet og den informasjonen man fikk fra de lærde. Den beste ølen vi smakte i bua var Rypeølet. Vi testet også en del andre sorter øl, og noen som var veldig gode var blant annet Double IPA fra CAP, ett bryggeri som leverer øl på polet innen to-tre måneder. Jeg smakte også en øl som het Humlesus fra Haandbryggeriet og den var pakket med humle, noe som var greit nok. Jeg kan godt drikke den ølen igjen. En øl som ikke var så god var den andre fra CAP som de kalte I'm curious Imperial Stout. Vel, er jo godt på en måte, men ikke den beste stuten.
Slik så det ut på bryggerifestivalområdet. Vi fikk ti bonger til 200 kr. 1 bong = 1 smaksprøve. Dette holdt i massevis.
Jeg tok ett bilde av de vanligste ingrediensene som er i øl. Humle og korn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar